Stad Diksmuide
Stad Diksmuide
22 aug

Bewonersplatform Oostkerke en TWIJG mogen aan de slag met burgerbudget

Het bewonersplatform van Oostkerke en Trage Wegen IJzerGemeenten (TWIJG) krijgen in Diksmuide de primeur om met het burgerbudget van de [DKSM]-uitdaging aan de slag te gaan.

Het lokaal bestuur rolde begin dit jaar voor de eerste keer een burgerbudget uit onder de noemer van de [DKSM]-uitdaging.

Zo wil het burgers een financieel duwtje in de rug geven om te investeren in de levendigheid van Diksmuide en de deelgemeenten. De voorstellen van het bewonersplatform en TWIJG voldeden aan het reglement, maar een stemronde was niet nodig. Het budget van 20.000 euro dat voorzien was, is genoeg om beide projecten het gevraagde bedrag te kunnen geven.

Schilderkunst in Oostkerke

Het bewonersplatform van Oostkerke maakt werk van de betonnen omheining bij het speelplein en ontmoetingscentrum Volcraven. Ze willen die, samen met het hele dorp, beschilderen met fragmenten uit het lokale (plattelands)leven. Ook de bestaande beschilderingen, die dateren uit 2011, krijgen een nieuwe lik verf. Het bewonersplatform wil dorpelingen betrekken door jong en oud ontwerpen te laten maken voor de omheining om dan samen aan het schilderen te gaan. Dit project krijgt maximum 5.000 euro toegekend.

Extra kleur, beleving en aandacht voor erfgoed in Nieuwkapelle

TWIJG wil met de ‘Ommetjes van Nieuwkapelle’ werk maken van Nieuwkapelle als krokus-, erfgoed- en traagwegdorp. Zo wil TWIJG op verschillende locaties in het dorp zo’n 10.000 biologisch geteelde krokusbollen in de grond steken, werk maken van een aantal publiek plukplekken met bessenstruiken en een bijenhotel plaatsen.

Daar stopt het verhaal nog niet, want TWIJG wil ook een aantal trage wegen en beken van een naambordje voorzien om hun belang in de verf te zetten en extra rustpunten creëren (onder meer in de buurt van de Put van Nieuwkapelle) om van het landschap te genieten.

Daarnaast gaat er ook aandacht naar erfgoed: onder meer met de renovatie van het kapelletje langs de Oude Zeedijk en door de geschiedenis van Nieuwkapelle als windmolendorp te vertellen. Ook TWIJG krijgt maximaal 5.000 euro voor realisatie van dit voorstel.

Zowel het bewonersplatform van Oostkerke als TWIJG maken de komende maanden werk van de uitvoering van hun projecten.

Bedankt
3

Activiteit op het digitaal buurtnetwerk Hoplr

Lampernisse - Oostkerke
2 vind-ik-leuks
Nieuwkapelle - Oudekapelle - Sint-Jacobskapelle
1 vind-ik-leuk
Dit maakt deel uit van
folder Project
Burgerbudget [DKSM]-uitdaging

Voorstellen zijn welkom tot en met 31 maart. In april toetsen we de ingediende voorstellen aan ons reglement, waarna in mei en juni op de ontvankelijke voorstellen gestemd kan worden.

Zowel een vakjury als alle inwoners van Diksmuide ouder dan 16 …

Lees meer
102 dagen resterend
arrow_upward