R
Rik Maekelberg
27 Feb 2021

Belevingscentrum

Kupe: Gebouw met 2 verdiepingen

Onderaan (ondergronds?): scoutslokaal, zodat deze jeugdbeweging, die er al jaren haar vaste stek heeft, er kan blijven. Eventueel kan in de buurt van de ‘oude tennisterreinen’ ruimte gegeven worden aan skaters en het speelpleintje wat uitgebreid worden. Op die manier kunnen niet alleen de scouts, maar ook anderen, hier gebruik van maken. Tevens kan er gebruik gemaakt worden van de bovenverdieping bij grotere activiteiten.

Bovengronds: een multiculturele ontmoetingsplaats of belevingscentrum waar mensen graag naartoe komen omdat het er ongedwongen, aangenaam en leuk vertoeven is, omdat er iets te beleven valt en omdat het een verrassende en unieke omgeving is. Een plaats die voor diverse doeleinden (activiteiten, projecten, tentoonstellingen, vergaderingen etc.) en doelgroepen gebruikt kan worden, maar waar steeds het socioculturele aspect centraal staat.@@@Een plaats met open activiteiten en niet beperkt tot de doelgroep van de organisator. Een plaats waar Diksmuidelingen van verschillende rang en stand, gezindheid, afkomst, ... elkaar in alle openheid leren kennen, begrijpen, met elkaar omgaan en waar vooroordelen afgebouwd worden. De eindejaarskers op de taart zou de Fairtrade- en lokale productenbeurs kunnen zijn tijdens Kerst in Diksmuide. Een plaats met kookeiland en bar. Kookeiland om van lokale en minder lokale culinaire hoogstandjes te proeven. Aangezien er meer en meer mensen met wortels in andere landen en werelddelen in onze buurt wonen, is het noodzakelijk hen te leren kennen. Waarom dan niet via een (half-)onbekend gerecht. Een bar, uitgebaat door de organiserende vereniging, om gezellig te kunnen napraten. Een concierge is een optie, een zaalverantwoordelijke een noodzaak. Eventueel met een inzamelpunt voor oude kledij, die dan kan geschonken worden aan wereldmissiehulp, oxfam solidariteit, de klapstoel, ... Eventueel, door de gunstige ligging, een plaats om treintickets te verkopen aan reizigers die niet digitaal geletterd zijn of waar we deze reizigers kunnen helpen online tickets te kopen. Een plaats waar jonge ondernemers, een sprong kunnen wagen tot het ondernemerschap of waar we even kunnen piepen naar wat jonge artiesten in hun mars hebben. In een ongedwongen sfeer los van hokjes en labels. Zo’n ontmoetingsplaats kan een meerwaarde zijn voor de stad en haar bewoners. Niet alleen brengt een dergelijke plaats mensen samen, bovendien biedt zij ook mogelijkheden voor het ontstaan en ontwikkelen van nieuwe ideeën en projecten.

Rik Maekelberg met input van vrijwilligers uit de Noord-Zuidraad en Oxfam Wereldwinkel.

50%
50%
This is part of
folder Project
Wat gebeurt er met site De Kupe?

In deze legislatuur (die loopt tot 2024) willen we samen met jullie als inwoners tot een idee komen voor 'De Kupe' om in de volgende bestuursperiode uit te voeren.

De voorwaarden:

  • het moet een publiek nut hebben
  • geen hoogbouw
Read more
arrow_upward